Blog geografů, kartografů, geoinformatiků a jim podobných

Maďarsko na pokraji bankrotu

....

V předvolebním období se maďarská veřejnost stala svědkem slibů na obou stranách rozděleného politického spektra. Jak levicová Maďarská socialistická strana (MSZP), tak pravicová strana Fidesz naslibovaly hory doly: třináctý plat, třináctý důchod, nejrůznější státní dávky. V kampani je to sice obvyklé, ale nakonec to vyústilo v nejhorší tragédii: vítězní socialisté s Péterem Medgyessym v čele začali předvolební sliby plnit.

....

"Když jsem si bral hypotéku, uklidňovali mě, že frank nemůže příliš zpevnit. Komu jsem měl věřit, když ne hypotečním odborníkům? Doteď jsem splácel 160 tisíc forintů, teď 235–240 tisíc. Za několik měsíců nám dojdou úspory a nedokážeme již splácet. Kam půjdeme? Na ulici? I s dětmi, ženou a rodiči? A to nejsme ojedinělé případy – takových osudů jsou tisíce."

....

Co udělal Gyurcsányův kabinet, aby se situace zlepšila? Odpověď je jednoduchá: Nic! "Jsme svědky fenoménu, který lze přirovnat k ohňostroji. Než jedna petarda zhasne, už se střílí druhá. Petardy jsou v tomto případě reformní programy, a to v tempu jeden za týden."

....

Za prvních šest týdnů letošního roku se odehrálo tolik bankovních loupeží, jako loni za půlrok. Roste národnostní napětí, o útocích na Romy se píše i v zahraničí, zatímco maďarský tisk přináší více zpráv o trestných činech spáchaných Romy.

....

Viz celý článek na idnes.cz

Zobrazeno 1410×

Komentáře

Tofl

Sice je to staršího data ale článek je to zajímavý<br />
<br />
http://hn.ihned.cz//c4-10009830-28874270-500000_d-islandu-hrozi-statni-bankrot

vojtec

Článek jsem vložil hlavně proto, že velmi dobře vysvětluje hospodářské souvislosti - transformaci hospodářství po pádu železné opony a pozdější politiky a jejich důsledky, dobré je též k porovnání se situací u nás.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková